Czopki doodbytnicze z metronidazolem

Czopki doodbytnicze z metronidazolem

W dzisiejszym wpisie czopki doodbytnicze z metronidazolem dla naszej pacjentki do zabiegu.

Rp.

Metronidazoli1,0
Butyri cacaonisq.s.
M.f.supp.anal.
D.t.d. No 12
D.S. doodbytniczo

Nowe spostrzeżenia po robieniu tych samych czopków 9-go czerwca 2021.

Sposób wyliczenia potrzebnej ilości masła kakaowego

Kilka lat temu wykonałem standaryzację form “2-gramowych” samym stopionym masłem kakaowym o konsystencji pitnego jogurtu waniliowego. Wynik jaki otrzymałem to ok. 1,8 g. Forma mieści a i owszem 2,0 g, ale wody. My nie chcemy doprowadzić masła do takiej konsystencji, ponieważ proszki w takim środowisku sedymentują szybko, gromadzą się w zaostrzonej części czopka przez co taki może się później ukruszyć.

Ilość metronidazolu na wszystkie czopki

12 x 1,0 = 12,0

Ilość metronidazolu na wszystkie czopki x współczynnik wyparcia (f)

12 x 0,67 = 8,04

Masa jednego czopka x przepisana ilość czopków

1,8 x 12 = 21,6

Ilość masła kakaowego jaką należy odważyć

1,8 x 12 – 0,67 x 12 = 21,6 – 8,04 = 13,56

Zastosowano nadmiar 600mg masła kakaowego przewidując straty technologiczne (po 50mg na czopek). W tym przypadku okazało się to zbyteczne. Ile masy czopkowej zostało nierozlane? Obejrzyj film. Gdybym robił ponownie te czopki nie dodawałbym tych 600mg.

Sposób wykonania:

  1. Odważono do 100 mL pojemnika/tuby do unguatora wyliczoną ilość masła kakaowego
  2. Odważono 12 g “z hakiem” metronidazolu
  3. W moździerzu roztarto krystaliczny metronidazol na miałki proszek
  4. Odważono 12,0 g metroniazolu
  5. W unguatorze stapiano samo masło kakaowe do momentu uzyskania konsystencji margaryny/masła (w temp. pokojowej)
  6. Dodano odważony metronidazol
  7. Mieszano w unguatorze do uzyskania konsystencji pitnego jogurtu waniliowego (kilkukrotnie, w krótkich interwałach czasowych ok. 15-40 sekundowych na 7-9 poziomie obrotów sprawdzając po każdym z nich konsystencję masy czopkowej)
  8. Wylano masę czopkową do jednorazowych form “2-gramowych” kontrolując masę uzyskiwanych czopków z użyciem wagi
  9. Pod koniec procesu wylewania masa czopkowa zaczęła gęstnieć, konieczne więc stało się jej upłynnienie w krótkim procesie mieszania w unguatorze
  10. Czopki pozostawiono na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej do zastygnięcia a następnie umieszczono w lodówce do pełnego zestalenia

Całkowita ilość [g] masy czopkowej = 12,0 + 13,56 + 0,6 = 26,16

Ilość masy czopkowej jaka nie zmieściła się w otworach formy to zaledwie kilka %. Konsystencja podczas wylewania była jednolita założyć więc można, że zawartość metronidazolu w czopach jest nie mniejsza niż 90% deklarowanej zawartości.

Galeria 🙂

Bibliografia:

FARMACJA STOSOWANA Podręcznik dla studentów farmacji S. Janicki, A. Fiebig, M. Sznitowska, Warszawa PZWL, 2008, Wyd. IV, str. 343, 345, 347, 348

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *