Czopki doodbytnicze z metronidazolem
W dzisiejszym wpisie czopki doodbytnicze z metronidazolem dla naszej pacjentki do zabiegu.
Rp.
Metronidazoli | 1,0 |
Butyri cacaonis | q.s. |
M.f.supp.anal. | |
D.t.d. No 12 | |
D.S. doodbytniczo |
Nowe spostrzeżenia po robieniu tych samych czopków 9-go czerwca 2021.
Sposób wyliczenia potrzebnej ilości masła kakaowego
Kilka lat temu wykonałem standaryzację form “2-gramowych” samym stopionym masłem kakaowym o konsystencji pitnego jogurtu waniliowego. Wynik jaki otrzymałem to ok. 1,8 g. Forma mieści a i owszem 2,0 g, ale wody. My nie chcemy doprowadzić masła do takiej konsystencji, ponieważ proszki w takim środowisku sedymentują szybko, gromadzą się w zaostrzonej części czopka przez co taki może się później ukruszyć.
Ilość metronidazolu na wszystkie czopki
12 x 1,0 = 12,0
Ilość metronidazolu na wszystkie czopki x współczynnik wyparcia (f)
12 x 0,67 = 8,04
Masa jednego czopka x przepisana ilość czopków
1,8 x 12 = 21,6
Ilość masła kakaowego jaką należy odważyć
1,8 x 12 – 0,67 x 12 = 21,6 – 8,04 = 13,56
Zastosowano nadmiar 600mg masła kakaowego przewidując straty technologiczne (po 50mg na czopek). W tym przypadku okazało się to zbyteczne. Ile masy czopkowej zostało nierozlane? Obejrzyj film. Gdybym robił ponownie te czopki nie dodawałbym tych 600mg.
Sposób wykonania:
- Odważono do 100 mL pojemnika/tuby do unguatora wyliczoną ilość masła kakaowego
- Odważono 12 g “z hakiem” metronidazolu
- W moździerzu roztarto krystaliczny metronidazol na miałki proszek
- Odważono 12,0 g metroniazolu
- W unguatorze stapiano samo masło kakaowe do momentu uzyskania konsystencji margaryny/masła (w temp. pokojowej)
- Dodano odważony metronidazol
- Mieszano w unguatorze do uzyskania konsystencji pitnego jogurtu waniliowego (kilkukrotnie, w krótkich interwałach czasowych ok. 15-40 sekundowych na 7-9 poziomie obrotów sprawdzając po każdym z nich konsystencję masy czopkowej)
- Wylano masę czopkową do jednorazowych form “2-gramowych” kontrolując masę uzyskiwanych czopków z użyciem wagi
- Pod koniec procesu wylewania masa czopkowa zaczęła gęstnieć, konieczne więc stało się jej upłynnienie w krótkim procesie mieszania w unguatorze
- Czopki pozostawiono na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej do zastygnięcia a następnie umieszczono w lodówce do pełnego zestalenia
Całkowita ilość [g] masy czopkowej = 12,0 + 13,56 + 0,6 = 26,16
Ilość masy czopkowej jaka nie zmieściła się w otworach formy to zaledwie kilka %. Konsystencja podczas wylewania była jednolita założyć więc można, że zawartość metronidazolu w czopach jest nie mniejsza niż 90% deklarowanej zawartości.
Galeria 🙂
Metronidazol w postaci krystalicznej
Metronidazol po mikronizacji w moździerzu
Masło kakaowe pozostałe na sprzęcie po wylaniu czopków
Czopki gotowe do wydania pacjentowi
Bibliografia:
FARMACJA STOSOWANA Podręcznik dla studentów farmacji S. Janicki, A. Fiebig, M. Sznitowska, Warszawa PZWL, 2008, Wyd. IV, str. 343, 345, 347, 348
Dodaj komentarz