Emulsja z gumą arabską na zaparcia

Emulsja z gumą arabską na zaparcia

Przepis z pobliskiej przychodni

Rp.

Paraffini liq.10,0
Ricini olei20,0
Gummi arabici10,0
Lactosi0,005
Menthae pip. olei gtt.20
Aquae dest.ad100,0

M.f.emulsio

D.S. 1 łyżka stołowa na noc

Analiza składu [1]

  • parafina ciekła – olej mineralny
  • olej rycynowy – olej tłusty
  • guma arabska – emulgator
  • olejek z mięty pieprzowej – corrigens

W emulsji tej znajdują się 2 różne oleje, dla których podręczniki podają dwie różne proporcje (olej:guma:woda) wg których należy sporządzić stężoną emulsję [1]

Dla oleju tłustego (rycynowego) o zawartości do 20% proporcja ta wynosi 2:1:1,5

Dla oleju mineralnego (parafiny ciekłej) proporcja wynosi 3:1:2

Sposób wykonania:

  1. Gumę arabską roztarto z parafiną ciekłą w moździerzu, dodano olej rycynowy, wymieszano,
  2. W 20 gramach wody rozpuszczono laktozę, następnie dodano całą tę ilość do mieszaniny gumy arabskiej z olejami,
  3. Mieszano intensywnie do uzyskania stężonej emulsji i pojawienia się charakterystycznego “trzaskania”,
  4. Stopniowo dodawano pozostałą ilość wody,
  5. Przelano do butelki 100mL,
  6. Na końcu dodano olejek z mięty pieprzowej bezpośrednio do butelki.

Bibliografia:

  1. Receptura apteczna red. R. Jachowicz, wyd. II, 2010, str. 193, 200, 201

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *