Emulsja z gumą arabską na zaparcia
Przepis z pobliskiej przychodni
Rp.
Paraffini liq. | 10,0 | |
Ricini olei | 20,0 | |
Gummi arabici | 10,0 | |
Lactosi | 0,005 | |
Menthae pip. olei | gtt. | 20 |
Aquae dest. | ad | 100,0 |
M.f.emulsio
D.S. 1 łyżka stołowa na noc
Analiza składu [1]
- parafina ciekła – olej mineralny
- olej rycynowy – olej tłusty
- guma arabska – emulgator
- olejek z mięty pieprzowej – corrigens
W emulsji tej znajdują się 2 różne oleje, dla których podręczniki podają dwie różne proporcje (olej:guma:woda) wg których należy sporządzić stężoną emulsję [1]
Dla oleju tłustego (rycynowego) o zawartości do 20% proporcja ta wynosi 2:1:1,5
Dla oleju mineralnego (parafiny ciekłej) proporcja wynosi 3:1:2
Sposób wykonania:
- Gumę arabską roztarto z parafiną ciekłą w moździerzu, dodano olej rycynowy, wymieszano,
- W 20 gramach wody rozpuszczono laktozę, następnie dodano całą tę ilość do mieszaniny gumy arabskiej z olejami,
- Mieszano intensywnie do uzyskania stężonej emulsji i pojawienia się charakterystycznego “trzaskania”,
- Stopniowo dodawano pozostałą ilość wody,
- Przelano do butelki 100mL,
- Na końcu dodano olejek z mięty pieprzowej bezpośrednio do butelki.
Bibliografia:
- Receptura apteczna red. R. Jachowicz, wyd. II, 2010, str. 193, 200, 201
Dodaj komentarz