Maść do opalania

Maść do opalania

Drodzy czytelnicy!

Z okazji mojego urlopu i podróży do Chorwacji chcę przedstawić Wam skład maści do opalania, którą wykonałem bazując na składzie Cacao Unguentum. Olej rycynowy zastąpiłem olejem ze słodkich migdałów.

Rp.

Cacao olei 16,5

Amygdalae dulc. olei ad 50,0

Sposób wykonania:

  1. W unguatorze podtopiono masło kakaowe do konsystencji margaryny.
  2. Dodawano olej ze słodkich migdałów w 3 porcjach, mieszając na 2 poziomie obrotów przez 30 sekund.
  3. Uzyskano płynną maść o jednolitej konsystencji.

Efekt końcowy:

Po kilku godzinach maść zgęstniała, ma specyficzny zapach oleju ze słodkich migdałów, jasnokremową barwę. Bardzo dobrze się rozsmarowuje, nie pozostawia tłustej powłoki na skórze.

P.S. Olej ze słodkich migdałów nie znajduje się na liście surowców do receptury. Taką recepturę można więc wykonać za pełną odpłatnością. Hurtownie dysponują olejem ze słodkich migdałów, można zamówić i przygotować. 😊

Wszystkim przebywającym na urlopie lub dopiero oczekującym na swoją kolej życzę pięknej pogody, niezapomnianych widoków i odpoczynku od codzienności.

Pozdrawiam!

P.S. Maść w temperaturze ok. 30 stopni Celcjusza upłynnia się, więc o ile to możliwe zalecam przechowywanie w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *